rólunk


Magyar Foltvarró Céh
2012. június 25., hétfő

Hétfői gyöngyszem: Szipl-Kovács Mariann 


 

Névjegy: Szipl-Kovács Mariann

Kedvenc szín: Szeretem a természetben előforduló színek használatát. Leginkább a sárgás- barnás-vöröses árnyalatot, az ősz színeit.
Van amikor a kék és a zöld keverékét használom, türkizkékkel, lilával.
A fehér, a törtfehér, a nyersvászon, és a pasztell színek sem maradhatnak ki.
Persze van amikor a tüzes nyár színei kerülnek előtérbe, és van úgy, hogy az üde tavaszi színek jönnek elő.
 
Kedvenc foltvarró technika: Mindig más, de inkább a tradicionális, a kézzel varrott és tűzött minta. Azért van úgy hogy a gyorsabb géppel varrott és tűzött blokk a kedvenc.
Az egyik megnyugtat, a másik éppen ellenkezőleg hat. Felgyorsít és jó "agytorna".
Évekig varrtam a nagymama virágoskertjét, és a kunyhót, de a boutis is nagy kedvenc. Mostanában a "trükkös" varrást próbálgatom, mert olyan csapattal varrok együtt virtuálisan, akik erre is tanítanak.
 
Kedvenc város: Budapest. Erdélybe visszavágyom...

Kedvenc film/könyv:
Nickolans Evans: A suttogó
Antoine de Saint-Exupéry: A Kis Herceg
How to make an American Quilt / A szerelem színei

Mesélj magadról! 
 
Pécs és Villány között Újpetrén élek, férjemmel és felnőtt lányommal, Marával. Fecó fiam már külön él, de minden hétvégén találkozunk.
A Hunyor Foltvarró Kör alapító tagja vagyok Pécsett.
A csoportvezető Kanadai tartózkodása alatt három évig a vezetője is voltam, és hat évvel ezelőtt a Villányi Kamilla Foltvarró kör indulását és az eddigi útját segítettem. Közben három évvel ezelőtt a Tulipán csoport elindításában is részt vehettem Vajszlóban.
Tizenkét éve Újpetrén is alakult egy kis közösség, amiben segédkeztem. Ők a Szorgos Kezek. A kötés, horgolás, hímzés minden fortélyát ismerik.
Mindeközben pedig Mara lányom is megtanult tőlem ezt azt, és fogalmam sincs mikor fordult a kocka. Ma már Ő tanít engem.
Úgy érzem, varrni mindenkinek tudnia kell! Megtapasztalnia a varrás, alkotás felszabadító örömét. Fontosnak tartom megmutatni, hogy milyen közösségépítő ereje van közös "nyelvünknek" a foltvarrásnak.
Most egy országos méretű foltmunkán dolgozunk, ahol 111 társunk adott össze 121 kékfestő csillagot, amit eggyé varrunk össze . Ebben közel 50 foltvarró vesz részt. Július 28-án pedig együtt örülünk mikor átadjuk a falunak a csillagos képet. Az emmesmuhely.blogspot.com oldalon betekinthettek a "csillagos" világunkba.

Mióta varrsz, hogyan érintett meg a foltvarrás?

Valójában férjem édesanyjának köszönhetek mindent, aki női szabó mester. Olyan örömmel végezte a munkáját, hogy teljesen magával ragadott. Gondoltam, ez nekem is ki kell próbálnom. Kitaláltam, varrtam, bontottam, újra varrtam és lett egy ruhám. Nem volt mindjárt a legjobb, de megéreztem a varázsát. Ennek már 33 éve...
A foltvarrással 13-14 éve ismerkedem. 1999 januárjában Urbánfi Teri egy hetes egész napos tanfolyamán vettem részt Budapesten, és azonnal tudtam, hogy foltvarró leszek. Tavasszal már a Tündér Ujjak tagja lettem Pécsett. Horváth AnnaMária és a lányok szeretettel fogadtak, sok szép emléket őrzök ezekből az időkből. Itt találtam meg két barátnőmet, Dóra Marikát és Hunka Ibolyát. Velük együtt a Hunyor Foltvarró Körben folytattam tovább a foltvarrást.

Mutasd be egy kedvenc munkádat!
 

Régi kézzel szövött és hímzett anyagokból, szabászati hulladékból készítettem ezt a képet. Ma is őrzi a régi emlékeket, titkokat. A múltról mesél.
Akkoriban ösztönösen nyúltam ehhez az anyaghoz, de ma is megmenteném az enyészettől. Csodálom és tisztelem a régiek tudását, tartását.
Első komolyabb munkám, ami Pécsett, az Országos versenyen második díjat kapott. 
 
 

Az alkotás mellett mivel töltöd a szabadidődet? 
 
Szeretek olvasni, beszélgetni, barátkozni.Újabban az internet is rabul ejt.
Tervezem, hogy a jövőben többet leszek a természetben. Régi vágyam a túrázás, biciklizés. Megígértem, hogy többet mozgok, és ez éppen jó lesz!

Hogyan képzeled el magad 10 év múlva?
 
Életfilozófia:
" Egy nő ötven évesen amikor a tükörbe néz, "saját magát" látja, és oda megy ahova akar.
Egy nő hatvan évesen tükörbe néz, és az emberekre emlékezik, akik nem láthatják magukat a tükörben soha többé. Kilép az ajtón és meghódítja a világot! "
Tíz év múlva hatvanegy éves leszek.....Azért vagyok céhtag, mert
jó érzés egy közösséghez tartozni, és hinni abban, hogy ott fontos vagyok. Információhoz, lehetőségekhez jutok, megoszthatom gondolataimat, vagy csendben olvashatom másokét.
" Ahol sokan vagyunk egyformák, ott erősek leszünk.
Amiben különbözünk, attól pedig színesek."
  
Hírfoltok augusztusi szám
Szipl Mara 

Mindenki magához illő mackót választ
2011. november 28. 20:11 Babos Attila (Dunántúli Napló)

Két éve foglalkozik játék-mackók készítésével Szipl Mara újpetrei öltözéktervező. Már van egy országos első díja!
– Hogyan fog játékmackók készítésébe egy fiatal művész?

– Édesanyám járt egy foltvarró-körbe, ahol Horváth Annamáriával is megismerkedett, aki a Pécsi Brummogdát vezeti, ahol a közös munkával egyebek mellett konfliktuskezelésben, a stressz kezelésében is segítenek. Egy alkalommal én is elmentem.  Szipl Mara az országos első díjjal kitüntetett játékmackóval, Lilivel (fotó: Babos Attila) Szipl Mara az országos első díjjal kitüntetett játékmackóval, Lilivel (fotó: Babos Attila)
 
– Szerelem első látásra?

– Csak később, két-három éve kezdtem a macikkal komolyabban foglalkozni, amikor otthon ápoltuk azóta elhunyt nagyapámat. Ő szerette, ahogy a macikat készítem. Mivel szomorú emlékhez kötnek, az én mackóim arcán ma sincs hatalmas vigyor.

– Édesanyja is macikat készített?

– Elsősorban a foltvarrás miatt ment a képzőkörbe. Ő varrónő, ahogy a nagymamám is az volt Kiskassán. Emiatt gyerekkorom óta meghatározó volt a számomra a textil, ezért kötődöm hozzá munkáimban is.

– Idén országos első lett a baba- és játékmackó-készítő versenyen a kezdők közt. Mitől jók az ön macijai?

– A nehézséget az jelenti, hogy tud-e valaki személyiséget adni a mackónak. Azt, milyen alakú, stílusú, hogy nyurgább, kövérebb, alacsonyabb lesz, azt az anyag dönti el, a személyiségét, fő karakterét azonban az arca adja, amit utolsóként készítek el.

– Kik, kiknek vesznek mackót?

– A kézzel varrott, egyedi macikat jobbára felnőttek veszik, elsősorban maguknak. Érdekes, de valahogy mindenki magára, személyiségére hasonlító darabot választ, mondhatni kiválasztják egymást.

– Macikészítőként szeretne híres lenni?

– Nem feltétlenül. A tanítás is vonz, voltak sikerélményeim, vallom, hogy bárkit meg lehet tanítani úgy rajzolni, alkotni, hogy élvezze, amit csinál, ne érje csalódás. A textil azonban másképp is vonz: most festett textilképekkel kísérletezem.

Divat, stílus, fotó, rajz

Szipl Mara 1983-ban született Pécsett, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán rajz- és vizuális kommunikáció tanári diplomát szerzett 2008-ban. Előtte Pécsett, az érettségi után fényképésznek tanult, majd elvégezett Szegeden is egy hároméves divat- és stílustervező szakot. Mestereinek Lantos Ferenc pécsi Kossuth-díjas festőt, grafikust, és Major Judit palkonyai szobrász-keramikust tartja.

 Medvék minden mennyiségben
  Pécs, Tudásközpont
Míves Mag Műhely- Útravaló- közös kiállítás
Villány

Palkonya, Mese-Mese 40.
Önálló kiállítás 
Nagynyárád Önálló vándorkiállítás, 2012